Ne Zamana Kadar Anne Sütü Verilmelidir ?
Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ne kadar önemliyse zamanında ve uygun ek gıdalara başlanılması da o derece önemlidir. Anne sütü önemli bir enerji ve protein kaynağıdır. Çocuğu ilk 2 yıl boyunca hastalıklara karşı korur. Ancak altıncı ayda doğum ağırlığının iki katı olmuş bebeğe yalnızca anne sütü yetmez. Anne sütünün yeterliliği en kolay yoldan çocuğun kilo alması ile anlaşılır. Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü ile sonrasında iki yaşına kadar uygun ek gıdalarla birlikte beslenilmelidir.
Emzirme Teknikleri
Emzirme bebek açısından çok önemlidir. Doğru pozisyon tercih edilmezse sorunlara yol açabilir. Bebeğimizin sağlığı için belli tekniklere dikkat etmemiz gerekiyor. Aşağıdan emzirme tekniklerini görebilirsiniz.
Anne Sütünün Önemi
Bebeğin vücut ruh sağlığı için en uygun besin, annenin kendi sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşendir.
İlk 6 ayda yalnız anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişirler. Başta ishal olmak üzere mikroplu hastalıklara yakalanmazlar, bebeklik döneminden sonra da daha az hastalanırlar. Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamine gereksinimi yoktur.
Annenin bebeğinin emzirmesiyle anne-bebek ilişkisi güçlenir.
Annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını kolaylaştırır.
Anne Sütünün Bebek İçin Faydaları
Anne sütü bebekler için en ideal besindir. Anne sütü bebekle anne arasındaki bağı güçlendirir. Anne sütü her zaman temiz ve kullanıma hazırdır. Bebeği koruyucu maddeler içerir. Bebeği ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen sarı süt bebeği hastalıklardan korur. Anne sütü tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Anne sütü doğal sakinleştiricidir.
Emzirmeye Ne Zaman Başlamalıyız ?
Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlamalıyız. Doğumdan sonra ilk bir kaç gün içinde gelen koyu ağız sütü mutlaka bebeğe verilmelidir. Ağız sütü bebeğin büyümesini kolaylaştırır. Bebeği hastalıklara karşı korur. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü bebeğin emmesiyle kısa zamanda artacaktır.
Bebeği Ne Sıklıkla Emzirmeliyiz ?
Yeni doğan bebekle genellikle 8 ila 12 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Bebek her ağladığında sık sık emzirilmelidir. Uyanmazsa da her iki saatte uyandırılıp emzirilmelidir. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını önler. Bebeğin vücudu anneye yakın olmalı, baş ve vücudu düz bir şekilde tutmalı, gerekirse omuz ile poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır. Emzirme sadece meme başı değil meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması ve çenesinin memeyi bastırması sağlanmalıdır. Emzirildikten sonra muhakkak bebeğin gazı çıkartılmalı ve bebek yan yatırılmalıdır.